Nuuk, Greenland
/ (1 of 1)
Masterplan for Tuujuk and Block P, Nuuk, Greenland.

Kommuneqarfik Sermersooq has, in collaboration with The Government of Greenland, prepared a comprehensive master plan for the Tuujuk and Block, P areas in the city of Nuuk. A masterplan NUNARSUUP QEQQANi / / Nuup QEQQANi / Middle of the world / / Middle of Nuuk has been developed after advice from Dahl & Uhre architects (Tromsø) and TNTnuuk A / S.

Regional Associates + 42 architects (London), MDH Architects (Oslo), Fantastic Norway (Oslo), , Asplan Viak landscape (Oslo) M: ARC and Arkitekti (Nuuk) have each contributed to the project's development.

The plan is being developed in ongoing dialogue with residents and stakeholders and originates from a desire and willingness to provide Nuuk, the capital of Greenland, with new development opportunities for the city and its citizens. The plan seeks to ask and answer the right questions, which will be required to achieve this vision.

Regional Associates in collaboration with 42 / Architects a design for a mixed use scheme in the area known as Tuukuk. The scheme, illustrated above, comprises of the following main elements:

-35 apartments, ranging from two to four room configurations.
-Retail spaces along the southern edge of the site.
-Community spaces including workshops, studios and greenhouses.
-A productive landscape of private and communal allotments in between the houses.

The development is designed to have minimal environmental impact, using the 'Passivhaus' standard to achieve a zero-energy development. The design is optimised for maximum solar gain while minimizing the effects of cold northerly winds. This has resulted in the faceted sculpting of the building volumes, a large triple-glazed south elevation and a solid and highly insulated north elevation. The sharp and layered aesthetic is taking inspiration from the harsh surrounding landscape, while the white and highly reflective ceramic facade subtly reflects and accentuates the seasonal variation in light and colour. Internally, the flats are arranged around a central atrium which holds the vertical circulation as well as large planter boxes for communal use.

Project Director: Ross Langdon (Regional Associates) + Johan Berglund (42 Architects)
With Assitance from:Ben Milbourne + 42 Architects